понедельник, 27 мая 2013 г.

Мораторій на передачу ділянок без планів зонування відтермінують



У п'ятницю, 24 травня, 286 депутатів підтримали в першому читанні законопроект N2361-1 з поправками до закону "Про регулювання містобудівної діяльності". Вони передбачають розблокування процесу передачі державних і комунальних земель у користування або власність фізичним та юридичним особам.

Як повідомляє Комерсант-Україна в матеріалі "Земля до запитання", подібних законопроектів у Верховній раді було зареєстровано три: від Батьківщини, Партії регіонів і позафракційного депутата. Однак за основу прийнятий саме документ, розроблений п'ятьма депутатами від Партії регіонів, більшість з яких до обрання в парламент були мерами.

Прийнята норма передбачає відстрочення до 1 січня 2015 року мораторію на передачу землі для містобудівних потреб без планів зонування або детальних планів територій. Заборона торкнулася та зміни призначення ділянки, що не відповідає плану.

Ця заборона набув чинності в січні 2013 року після майже дворічної відстрочки. "Перешкоди стосуються всієї держави. На початок року в Україні було затверджено 33 плану зонування. У зв'язку з цим більшість населених пунктів не мають навіть права розглядати розроблені проекти землеустрою", - відзначає співавтор законопроекту Володимир Сальдо.

Глава комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Спиридон Кілінкаров (Компартія) говорить, що генеральні плани мають 85% обласних центрів, Київ, Севастополь і Сімферополь, 42% міст районного значення, а також 21% селищ міського типу. Законопроект не вирішує проблему, а надає місцевим органам влади додатковий час на розробку документації.

До другого читання член профільного комітету Юрій Одарченко (Батьківщина) наполягатиме на тому, щоб передбачити фінансування держбюджету для місцевої влади на підготовку містобудівної документації. Паралельно будуть підготовлені зміни до Бюджетного кодексу і бюджетну декларацію на 2014 рік. Крім того, Одарченко при доопрацюванні законопроекту подасть пропозицію про виключення Києва під дії норми про відстрочку, оскільки генплан столиці готовий.

За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ

Комментариев нет:

Отправить комментарий