суббота, 18 мая 2013 г.

Моя професія – інженер-землевпорядник





Олександр Миколайович Гуз, 1985 року народження. ОСВІТА: 2004 року завершив навчання в Рівненському державному аграрному коледжі за спеціальністю “Землевпорядкування”. Не зупиняючись на досягнутому, 2007 року отримав диплом Львівського національного аграрного університету за спеціальністю "Землевпорядкування та кадастр". 2008 року став випускником Національного університету водного господарства та природокористування, здобувши кваліфікацію "Магістр землевпорядкування та кадастру".
СТАЖ РОБОТИ : 9 років, з них 8 років за спеціальністю.
МІСЦЕ РОБОТИ: на сьогодні Олександр Гуз є директором землевпорядної проектної організації ТОВ «Азимут-Гео».


Як знайти своє місце в житті? Це питання у всі роки стоїть перед випускниками не тільки шкіл, але й ВУЗів. Навіть, якщо ви вже визначилися із професією і навчальним закладом, чи зможете після його завершення реалізувати здобуті знання і наскільки успішно? Особливо це стосується професій, менш поширених через свою специфіку, однак не менш цікавих, і навіть необхідних у сучасному світі, як, наприклад, професія землевпорядника. Хто ці люди з нівелірами, яких ми часто бачимо на вулицях нашого міста? Про професію землевпорядника, можливості самореалізації та «земельні» питання нам розповів Олександр Гуз, директор землевпорядної проектної організації ТОВ «Азимут-Гео».


- Олександре Миколайовичу, скажіть, чому з-поміж усіх можливих ви обрали саме професію землевпорядника?
- Можна сказати, що землевпорядником я став випадково, але жодного разу про це не жалкував. Мабуть, доля, – (посміхається. – Авт.)
- Що для вас було чи є найскладнішим у роботі?
- Робота ніколи не буває розваженою й тихою, завжди утримується інтенсивний ритм. Особливо складним буває спілкування з людьми на місцях – наприклад, коли їдеш у відрядження і намагаєшся пояснити людям, що від них потрібно. Проте я завжди старався виконувати свої посадові обов’язки на совість, в роботі з людьми бути терпимим і справедливим, старався нікого не образити і кожному допомогти. Думаю, такий підхід є запорукою успішної роботи.
Дорога Київ-Ковель (Варшавка) 12-14.04.2006
- Чи маєте за 8 років робочого стажу заслуги чи відзнаки і що найбільше приваблює в робочому процесі?
- Особливих заслуг поки не маю, тим більше, вважаю, що грамоти чи  подяки, розміщені в рамочках на стіні, не відображають реальну ситуацію – в більшості  їх видають почергово. Натомість, найбільше в роботі подобається те, що є змога подорожувати. За дев’ять років стажу мені легше перерахувати населені пункти Рівненської області, в яких я не був, ніж ті, які довелося відвідати.
- Будь-яка професія має свої переваги й недоліки. Певно, землевпорядники не виключення?
- Звичайно. Так склалося, що в нашій області ця професія не відноситься до  престижних і високооплачуваних. Особливо це стосується держслужбовців, працівників бюджетних установ. Саме тому вже майже рік я працюю в приватній землевпорядній проектній організації, яку, власне, сам і створив. Тепер, як у приказці: на роботу – з радістю, з роботи – з гордістю. А взагалі, від цікавого робочого процесу отримую задоволення і результат. В роботі землевпорядника більше конкретики, більш чіткі відносини, які обмежуються договором, кошторисом та відповідною платнею.
- З якими проблемами доводиться зіштовхуватися найчастіше?
- Великі проблеми в роботі створює недосконалість нормативно-правової бази, коли у трьох землевпорядників по одному і тому ж питанню можуть виникнути три різні думки. При цьому надзвичайно важливо професіоналам прийти до одного спільного рішення. Але ж як можна простому селянину пояснити проблеми законодавства? Прикро, коли не маєш змоги допомогти людині у вирішенні її питання, а ще більше – коли не знаєш, яким чином розтлумачити неможливість вирішення тієї чи іншої ситуації. Також важко було, коли приходили контролюючі органи і завжди оцінювали твою роботу так, наче ти вже завідомо злочинець і завжди тільки й мав на думці, що нанести шкоду і збитки державі.
- Однак, попри все, Ви любите свою роботу?
- Звісно, адже це можливість спілкуватися з людьми, допомагати їм у вирішенні їхніх питань, можливість застосовувати свої знання на практиці, бути корисним суспільству. Зараз, перебуваючи на роботі в комерційній структурі, а не на державній службі, я стараюсь по мірі можливості допомагати людям, як і раніше. Я дуже поважаю важку сільську працю та нелегку долю сільських жителів, бо сам також родом із села.
- Що Ви порадите тим, хто тільки збирається обрати професію землевпорядника?
- Учням, які захочуть в майбутньому стати землевпорядниками, я б порадив перед вступом до навчального закладу познайомитись із цією професією ближче. Наприклад, попрацювати на літніх канікулах реєчником в землевпорядній проектній організації, придивитися до наявних переваг і проблем, оцінити свої можливості на перспективу і, навіть, трохи заробити.
- Які знання та навички необхідно мати тим, хто все ж вирішив обрати цю непросту професію?
- Для землевпорядника необхідно мати математичні здібності, інженерний підхід, просторовий інтелект, здатність розбиратись у законодавстві. Професія надзвичайно цікава, багатогранна, я б сказав, творча. До речі, не всі навчальні заклади поєднують надання диплома землевпорядника з відповідними знаннями. Тому, якщо ви хочете бути дійсно професіоналом у своїй справі, необхідно, насамперед, розпочати з ретельного вибору навчального закладу.
- Насамкінець, розкажіть, чи реально в наш час землевпоряднику реалізувати свої знання?
- Кваліфіковані працівники були потрібні завжди і всюди. Звичайно, якщо ви профі у своїй справі – ви завжди зможете знайти застосування своїм знанням. Особисто я в цьому переконався, створивши власну проектну організацію.
- Чим займається та які послуги надає ваше підприємство?
- Ми надаємо такі послуги як: поділ та об’єднання земельних ділянок,  зміна цільового призначення земельної ділянки, приватизація, встановлення та зміна меж населених пунктів, створення геоінформаційних систем (ГІС), розробка документів для будівництва, правові консультації із земельних питань, складання карт, вирішення земельних спорів та оцінка земельних ділянок.
Більше інформації ви можете знайти в нас на сайті http://azimuth.net.ua.
Офіс ТОВ «Азимут-Гео» розташований за адресою: м. Рівне, вул. Поштова, 11, офіс №303 (офісний центр “Норд”). Наші контактні дані: (0362) 42-03-10, 40-20-01,
E-Mail: office@
azimuth.net.ua.
Працюють у нас виключно спеціалісти, які мають необхідну вищу та середню спеціальну освіту і достатній досвід роботи в геодезії і землевпорядній справі.
Наше підприємство проводить політику постійного оновлення своєї виробничо-технічної бази. Це дозволяє бути одними з прогресивних і сучасних підприємств, які дбають щоб їхній продукт відповідав сучасним вимогам ринку послуг. Висококваліфікований персонал і власна науково-технічна база надають можливість нашому підприємству виконувати поставлені задачі якісно і в стислі терміни.
- Дякуємо Вам, Олександре Миколайовичу, та бажаємо подальшого розвитку вашій фірмі, а Вам – віри, оптимізму, сили волі, вдячних замовників та реалізації задумів. Нехай ваше гарне ставлення до людей повернеться сторицею.

За матеріалами  КП „Рівненський кооператор”

Комментариев нет:

Отправить комментарий